Direktlänk till inlägg 5 januari 2015
Nyårsafton 2014 var alldeles särskillt lyckad. Vi firade hos oss och njöt av vårt stora hus med gott om plats för barnen att busa runt samtidigt som de vuxna kunde umgås. Alla 16 kunde sitta runt bordet och maten blev särdeles lyckad. Jag gjorde en rätt med oxfilé som jag hade prövat tidigare, men nu blev det ännu bättre. Recepten är från Allt om mat.
Oxfilé med bacon och pistageströssel
1. Putsa och bind upp oxfilén så att köttstycket är jämntjockt. (ca 110-120 g per person)
2. Sätt in i ugn ca 75 grader med termometer i mitten av tjockaste delen.
3. Förbered strösslet genom att knapersteka bacontärningar. När de är knapriga, lägg till grovt hackade pistagekärnor och låt fräsa med ngn minut. Låt rinna av på ett papper och spara till senare.
4. När köttet nått ca 56 grader, ta ut och gnid in med en blandning av salt, svartpeppar, oregano och rökt paprikapulver, låt vila under ett smörpapper. (Jag lät det vila medan jag lagade en rotfruktsgratäng och vi åt förrätt. Därför hade köttet hunnit bli kallt igen och jag slängde in det en stund på eftervärmen för att få upp temperaturen).
5. Strax före servering: Dela köttet så att bitarna får plats i pannan. Stek i het panna i smör och olja så att det får stekyta runt om.
6. Skär i tjocka skivor och lägg på förvärmt fat. Strössla över strösslet och kvistar av färsk oregano.
Jag serverade med rotfruktsgratäng, avokadosalsa, chilibearnaise och en sallad med solrosskott, endiveblad, romanasalld och hyvlad morot.
Avokadosalsa (8 pers)
100 g grillad paprika på burk
2 avokador
limejuice, ev rivet skal
olivolja
salt och svartpeppar
provencalska örter
Chilibearnaise (8 pers)
300 g smör, smältes och ställs åt sidan
1 finhackad bananscharlottenlök, kokas med 1 dl dragonvinäger och 10 vitpepparkorn.
Sila av när vätskan reducerats till hälften
vispa i 6 äggulor och värm på svag värme under ständig vispning till det börjar tjockna.
Vispa i smöret undan för undan.
Smaka av med salt och peppar, hackad röd chili och sambal oelek.
Det finns väl inget som höjer en måltid så mycket som ett nybakat bröd till. Hittade detta recept i en blogg och vill aldrig tappa bort det! Kopierar in det här också. Detta bröd höjer en indisk vegogryta till skyarna, enligt min mening. Recept Naa...
Farmor brukade ofta göra en speciell julrulltårta med Cloettas punchflaskor och röda cocktailbär i en smörkräm som fyllning. Nu har emellertid Cloetta slutat att tillverka dessa punchflaskor. Förra året prövade jag med en skvätt riktig punch och mörk...
Som juldagsmiddag i år blev det lax med skaldjur, ett recept som vi hittade i Matmagasinet. Vi tillagade laxen "sous vide" till 55 grader med Johans nya maskin och gratinerade helt kort på 250 övervärme. Vi lät paprikan fräsa med svampen. Men här skr...
I år testar jag att koka skinkan ihop med morötter, lök, lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar och en kanelstång och så griljerar jag med danskt rågbröd. Snyggt blev det! Griljeringen var från årets allt-om-mat. 2 msk dijonsenap 2 msk grov dijons...
Dessa gjorde jag ett år när jag hade hand om köttbullarna i knytkalaset och jag tycker att de blev mycket goda och dessutom vackra. Kommer från allt-om-mat 2007. Jag tänker ta lite kryddpeppar i förutom det som står. Nu förtiden är det alltid Johan s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|