Direktlänk till inlägg 27 december 2014
Som juldagsmiddag i år blev det lax med skaldjur, ett recept som vi hittade i Matmagasinet. Vi tillagade laxen "sous vide" till 55 grader med Johans nya maskin och gratinerade helt kort på 250 övervärme. Vi lät paprikan fräsa med svampen. Men här skriver jag av receptet ur tidningen. Det var mycket smidig bjudmat till många. Det enda pillet var att strimla citronskal, men skulle man äga ett zestjärn så skulle ju det problemet vara löst också.
Den här juldagen hade vi ett vitt vin so hette Le brochet facile till och till efterrätt fick vi marängsviss och det orkade man.
Här kommer själva receptet.
1 laxsida, ca 1 1/2 kg
2 tsk salt
2 krm cayennepeppar
250 g svamp
2 mask smör
500 g räkor m skal
170 g kräftstjärtar i lag
1 röd paprika
1/2 dl hackad dill
2 dl riven ost
Citronsås:
2 ekologiska citroner, vältvättade
5 dl creme fraiche
3 dl vatten
2 fiskbuljongstärningar
salt och nymald vitpeppar
Tillbehör:
pressad potatis
haricots verts eller sockerärtor
1. Ta bort eventuella ben i laxsidan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär svampen i bitar och stek den i smör. Skala räkorna. Häll av kräftstjärtarna. Krama ur det sista av vätskan. Skär paprikan i små bitar. Blanda svamp, räkor, kräftor, paprika, dill och ost.
3. Fördela blandningen över laxen. Gratinera 15-20 minuter.
4. Citronsås: Skär tunna strimlor av det gula på citrornen m zestjärn. Koka skalen 1/2 minut och släng sedan vattnet. Koka ihop creme fraiche, vatten och buljongtärningar va 5 min. Smaka av med pressad citron och salt och peppar. TIllsätt skalstrimlorna.
5. Servera lacen m pressad ptatis, sås och kokta grönsaker.
Det finns väl inget som höjer en måltid så mycket som ett nybakat bröd till. Hittade detta recept i en blogg och vill aldrig tappa bort det! Kopierar in det här också. Detta bröd höjer en indisk vegogryta till skyarna, enligt min mening. Recept Naa...
Nyårsafton 2014 var alldeles särskillt lyckad. Vi firade hos oss och njöt av vårt stora hus med gott om plats för barnen att busa runt samtidigt som de vuxna kunde umgås. Alla 16 kunde sitta runt bordet och maten blev särdeles lyckad. Jag gjorde en r...
Farmor brukade ofta göra en speciell julrulltårta med Cloettas punchflaskor och röda cocktailbär i en smörkräm som fyllning. Nu har emellertid Cloetta slutat att tillverka dessa punchflaskor. Förra året prövade jag med en skvätt riktig punch och mörk...
I år testar jag att koka skinkan ihop med morötter, lök, lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar och en kanelstång och så griljerar jag med danskt rågbröd. Snyggt blev det! Griljeringen var från årets allt-om-mat. 2 msk dijonsenap 2 msk grov dijons...
Dessa gjorde jag ett år när jag hade hand om köttbullarna i knytkalaset och jag tycker att de blev mycket goda och dessutom vackra. Kommer från allt-om-mat 2007. Jag tänker ta lite kryddpeppar i förutom det som står. Nu förtiden är det alltid Johan s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | 28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|