Direktlänk till inlägg 22 december 2013
Dessa gjorde jag ett år när jag hade hand om köttbullarna i knytkalaset och jag tycker att de blev mycket goda och dessutom vackra. Kommer från allt-om-mat 2007. Jag tänker ta lite kryddpeppar i förutom det som står. Nu förtiden är det alltid Johan som har köttbullarna, men jag tänker göra för att ha hemma.
1 stor gul lök
2 msk smör
200 g kall kokt potatis (ca två)
2 ägg
2 msk dijonsenap
2 1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
800 g finmald bland- eller nötfärs
2 1/2 l vatten till kokning
2 1/2 msk kalvfond
3 msk smör till stekning
2 msk kinesisk soja
finhackad persilja
1) Skala och hacka löken mycket fint. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken mjuk på medelvärme utan att den tar färg, ca 5 min.
2) Skala och riv potatisarna fint. Blanda med den stekta löken, ägg senap, salt, socker, peppar och färs. Blanda om ordentligt, bäst går det med bara händerna. Låt färssmeten stå kallt ca 20 min.
3) Gör några provköttbullar och stek för att kolla att de blir lagom fasta. Blir de för lösa, blanda ner potatismjöl i smeten och pröva igen. När färssmeten är bra, rulla jämna små köttbullar med blöta händer och lägg på en blöt skärbräda eller stort fat.
4) Koka upp vatten och kalvfond. Låt ca 20 köttbullar åt gången sjuda ca 5 min i vattnet. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av. Lägg de kokta frikadellerna i fryspåsar när de svalnat och frys in dem.
5) Vid servering: Tina frikadellerna och stek dem i smör, ca fem min på medelvärme så att de får färg runt om. Stänk över lite soja. Lägg upp i en skål och strö över lite persilja.
Det finns väl inget som höjer en måltid så mycket som ett nybakat bröd till. Hittade detta recept i en blogg och vill aldrig tappa bort det! Kopierar in det här också. Detta bröd höjer en indisk vegogryta till skyarna, enligt min mening. Recept Naa...
Nyårsafton 2014 var alldeles särskillt lyckad. Vi firade hos oss och njöt av vårt stora hus med gott om plats för barnen att busa runt samtidigt som de vuxna kunde umgås. Alla 16 kunde sitta runt bordet och maten blev särdeles lyckad. Jag gjorde en r...
Farmor brukade ofta göra en speciell julrulltårta med Cloettas punchflaskor och röda cocktailbär i en smörkräm som fyllning. Nu har emellertid Cloetta slutat att tillverka dessa punchflaskor. Förra året prövade jag med en skvätt riktig punch och mörk...
Som juldagsmiddag i år blev det lax med skaldjur, ett recept som vi hittade i Matmagasinet. Vi tillagade laxen "sous vide" till 55 grader med Johans nya maskin och gratinerade helt kort på 250 övervärme. Vi lät paprikan fräsa med svampen. Men här skr...
I år testar jag att koka skinkan ihop med morötter, lök, lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar och en kanelstång och så griljerar jag med danskt rågbröd. Snyggt blev det! Griljeringen var från årets allt-om-mat. 2 msk dijonsenap 2 msk grov dijons...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | |||
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|